Šokoladas „Rūtoje“

Rūtos saldainių fotografijos  http://foto.ruta.lt/

Saldainių fabriko istorija

Saldainių fabriko „Rūta“ istorija prasidėjo 1913 m. Šiauliuose, kai būdamas 36 metų amžiaus Antanas Gricevičius nedideliame mediniame name įrengė karamelės virimo katilą. To meto Lietuvoje daugumą verslo įmonių valdė užsieniečiai, tad norėdamas pabrėžti saldainių dirbtuvėlės lietuviškumą, A. Gricevičius pavadino ją tautinio augalo „rūta“ vardu. Čia buvo gaminami karameliniai saldainiai, netrukus pradėti gaminti ir šokoladiniai.

Saldainių fabrikas RŪTA „augo“ po truputį: ilgainiui buvo pastatyti keli mūriniai pastatai, buvo tobulinama gamyba, didinamos jos apimtys. RŪTA vis labiau garsėjo savo produkcijos kokybe ir įvairove. A. Gricevičiaus sukurtus saldainius dėl išskirtinio skonio greitai pamėgo daugybė smagurių. Šio konditerio talentas buvo įvertintas keturiais aukso medaliais Lietuvos žemės ūkio parodose bei dviem medaliais tarptautiniuose konkursuose Italijoje ir Anglijoje.

1940 m. fabrikas buvo nacionalizuotas ir iki 1993 m. pabaigos veikė kaip valstybinė įmonė. Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, senieji RŪTOS pastatai buvo grąžinti A. Gricevičiaus įpėdiniams. 2002 m. lapkritį Antano Gricevičiaus saldainių fabrikas RŪTA reorganizuotas į uždarąją akcinę bendrovę RŪTA.

„Rūta“ ir jos produkcija šiandien

http://katalogas.ruta.lt/

 Pastarojo RŪTOS istorijos dešimtmečio puslapiai – vieni gražiausių, nors ir sunkiausių. Šiandien įmonėje dirba daugiau kaip 220 darbuotojų, veikia 7 gamybiniai cechai, technologinė ir mikrobiologinė laboratorijos.

Atsižvelgiant į besikeičiančius pirkėjų poreikius „Rūtos“ asortimentas kasmet papildomas. Derinant senąsias saldainių tradicijas bei patirtį su šių dienų tendencijomis nuolat tobulinamos gamybos technologijos; parenkamos įvairesnės žaliavos. Ieškant originalių gaminių, bendradarbiaujama su Lietuvos ir užsienio mokslininkais.

Nuo seno „Rūta“ išsiskyrė savo produkcijos kokybe, skoniu ir itin plačiu asortimentu. Jau tarpukario laikotarpiu įmonėje buvo gaminami net 300 pavadinimų saldainiai.

Šiandien „Rūta“ pirmenybę teikia natūralumui, ekologijai ir lietuviškoms žaliavoms. Lietuvoje išaugintos braškės, juodieji serbentai, šaltalankiai, moliūgai ir daugybė kitų lietuviškų ir egzotinių uogų, vaisių bei daržovių, bičių pienelis ir žiedadulkės, medus, riešutai „Rūtos“ fabrike virsta gardžiausiais juodojo, baltojo ar pieninio šokolado saldainių įdarais ar pagardais.

„Rūta“ – ilgiausiai veikiantis saldainių fabrikas Lietuvoje. Dabartinis „Rūtos“ asortimentas – gausus ir įvairus. Tai šokoladiniai saldainiai su įvairiais įdarais, dražė, plaktosios masės ir želės saldainiai, kremai, šokoladinės figūrėlės, becukriai, ekologiški, kulinarijos paveldo ir kt. gaminiai. Išmanymas, darbštumas ir meilė saldainiams – trys kertinės vertybės, lydinčios „Rūtą“ nuo pat įkūrimo, sukūrusios jai visuotinai pripažintą vardą ir pelniusios saldumynų mėgėjų pripažinimą.